Veac de Vecuit


In cofetarie, vine inspre mine, un barbat in camasa crem, saluta militareste si ma intreaba daca il recunosc. I-am zambit lung si el m-a pupat, m-a luat pe sus, de parca cine stie cine as fi fost. Cel cu care iesiesm la o prajitura, se uita ciudat la noi. Cine-i asta? E varu-tu? Am vorbit putin, avusese doua sotii, una i-a murit, cealallta il parasise si acum era singur. M-a invitat la el, dar am refuzat. Ii vad si acum, masina rosie, in fata cofetariei si cum ma eschivam eu sa ma urc. Am trei copiii acasa, nu vin ca poate vrei sa-ti fac si tie un copil. Bunica i-a spus intamplarea bunicului, si de cate ori isi aducea aminte, copiilor. Cand se supara bunicu pe ea, striga. De ce dracu nu te-ai dus dupa el? Lui si socrului le-a fost mereu teama ca o sa fuga intr-o buna zi la Mihai. Dar n-a fost sa fie. Cand era la TVR, emisiunea Iarta-ma bunica a vazut un caz nostalgic, in care s-a regasit, un ofiter isi cerea iertare ca nu i-a aratat anumitei fete ce mult o iubeste, si astfel ea s-a maritat cu altul. Daca m-ar fi chemat si pe mine la Iarta-ma, as fi fugit cu primul bus. Mi-a stiut Gheorghita gandul si-mi zicea mereu, n-ai axa! Da bine ca am avut axa sa-i sap porumbul si sa-i inham caii. Casatoria e veac de vecuit nu e sac sa il carpesti, tu nepoato.

Dragoste cu Nabadai


La doua saptamani dupa nunta era sa-l las! Eu eram misto, a venit un ofiter, Mihai, sa ma ia la Bucuresti. In noaptea cand sa fug, am aprins lumina si m-a prins mama. L-ai luat pe Gheorghita, cu el mori! Astea care-si schimba barbatii sunt curve. O sa-ti dea foc satu, mi-a zis mama. Cu Mihai corespondase doi ani, dar n-a fost sa fie. Ca totul e dirijat de cineva, vorba preferata a bunicii. Iar Mihai era o bomboana. Daca plecam la Bucuresti cu el, eram mare cucoana, nu as fi dat cu sapa. Mihai a mai cautat-o in anii urmatori, dar a aparut primul copil, care e o lege, un bun simt. Dupa 26 de ani s-au reintalnit din coincidenta la o cofetarie, in Bucuresti. Era anul 1972, anul cand s-a maritat primul meu copil. Eram la sora mea, in popas spre Alba Iulia. Ce-am mai hondrait lumea, iar acum nici la wc nu pot merge singura.

Inscrierea in Colectiv


Bunica s-a inscris in colectiv, s-a dus la camp si a lucrat cu ziua. Eram fruntasa ogoarelor si acum am pensie de 90 lei. La insistentele conducerii, s-a vrut ca bunica sa intre in partidul comunist. Nu a vrut, avea si scuza perfecta. Nu ma luati ca sa ma scoateti. Socrul meu e legionar, spunea ea la toata lumea. Eram o taranca ordonata, cu ie si marama pe cap, zice bunica. Si eu, acum, daca stau bine sa ma gandesc, niciodata nu am vazut-o in pantaloni. Am avut si costum popular pe care l-am purtat ani de-a randul mai adauga ea, dar mi l-a luat sora Mita la un moment dat, ca se facuse profesoara de romana, si nu se putea prezenta la scoala decat in port.

Ani de Teroare


Cei mai urati ani ii considera acum bunica mea anii '50, ani de teroare. Receptia mi-a luat butoiul cu miere, caii, porcul, vaca. Odata, am scapat de luarea achizitiilor de catre comunisti. Mi-au spus atata, te lasam in pace, caci esti tare frumoasa. Odata, isi aduce aminte bunica, l-au luat comunistii din pat pe Gheorghita. Bunicul se smiorcaia, sunt arestat ca tata a fost legionar, nu-i asa? La scurt timp, a fost luata pe sus si bunica. Era insarcinata cu tatal meu, deci era prin 1952. Povesteste cu mandrie. A venit la postul de militie Gheorghita cu barda, urland. Va sparg pe toti, dati-i drumu, ca e insarcinata! Si i-au dat drumul, oricum o pusesera numai la interogatoriu. Ea si bunicul erau in vizorul comunistilor pentru ca Mos Crisan a fraternizat cu legionarii. Din acest motiv, strabunicul a fost si inchis la Aiud si la Balta Alba.