Blog Action Day: 9.000 de Bloggeri Scriu despre Mediu


Astazi este Blog Action Day, ziua in care peste 8.700 de bloguri vor scrie despre schimbarile climatice si protectia mediului, in incercarea de a transforma acest subiect intr-unul la fel de raspandit in online precum este in offile, in viata noastra de zi cu zi. Din pacate, la nivel national ziua asta ne prinde cum nu se putea mai rau, intr-o semi-anarhie si in mijlocul unui impas politic. Personal, Blog action day m-a prins intr-un moment de maxima durere de cap si de milioane de treburi de pus la punct. De cand m-am inscris eu, vad ca s-au mai inscris vreo... 3.000 de bloguri :) Nu zic ca nu e bine, insa trebuie sa ne auda si toti cei care nu citesc bloguri, dar isi bat joc de tot ce inseamna natura. Nimeni nu stie ca se intalnesc 192 de tari in decembie la Copenhaga, sa incerce sa semneze un acord care sa ne ajute sa scapam de temperaturi medii de 100 de grade Celsius. 

Nimeni nu stie ca acordul asta nu e o chestie chia asa de simpla, ca limitarile pe care le impune presupun schimbari ikmportante in economiile mari si mici, fonduri importante, eforturi si legi eficiente. Suna prea mult pentru Romanica noastra, nu? Dar daca va fi semnat, n-avem ce sa facem si va trebui sa il respectam, ca de nu, ne sanctioneaza UE si, desigur, ajungem la scenariul cu 100 grade de care vorbeam mai sus. Sunt un pic ingrijorata ca se apropie decembrie si inca presa nu vorbeste despre asta. Si ma mir, ca sunt o gramada de subiecte: de la chestii ce tin strict de educatie de mediu, pana la consecinte economice pentru ambele scenarii, in care este sau in care nu este semnat acordul, etc. Insa ONG-urile si Comisia Europeana nu stau degeaba si cred ca gradul de constientizare va creste mult, atat la nivel national, cat si european. 

O alta ingrijorare ar fi ca aceasta constientizare sa nu fie doar momentana: sa imi notez in calendar ca saptamana asta este conferinta ONU si apoi... nu se intampla nimic. In afara amplorii evenimentului, trebuie sa existe o amploare a mesajului care sa ajunga cat mai repede la cat mai multa lume. La noi, Green Revolution va incerca sa raspunda la cateva intrebari pe tema summitului ONU si a acordului, dar sa si ridice altele. Pe 23 octombrie va avea loc o conferinta unde se va dezbate impactul deciziilor de la Copenhaga asupra Romaniei si despre cum va arata viata noastra de dupa summit. In incheiere va spun ca mi-ar placea sa ies la anul sa fac un Vox pe strada si sa constat ca ‘am mai crescut un pic’. Si daca nu va convinge nimeni, cititi marturiile de aici si rugati-va sa nu fiti voi cei care postati urmatoarea poveste. Va urez multa pace si... apa calda!